Sevgili Öğrenciler,
1991-1995 yılında Maçka’da eğitim alma şansına sahip olmuş ve üniversite süreçlerimde bunun her zaman avantajını yaşayarak görmüş bir Maçka mezunu ve YTÜ mensubu olarak Mayıs 2022’de Milli Eğitim Bakanlığı ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında yapılan Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü ile okulumuzun Üniversite Koordinatörü olarak görevlendirilmenin benim adıma büyük bir gurur olduğunu belirtmek isterim. Burada görev yapacağım süre boyunca bu büyük sorumlululuğun karşılığını vermek için çok çalışacağım ve en çokta sizlerin desteğine ihtiyacım olacak.
Mayıs 2022’de imzalanan protokol ile okulumuzda geleceğe yönelik birçok çalışma başlatıldı ve sizlerin akademik eğitimlerinizin yanında sosyal faaliyetlerinizi de geliştirecek alanlar oluşturmaya devam ediyoruz. Özellikle üretim sektöründe nitelikli çalışan ihtiyacı gün geçtikçe artmaya başlıyor. Saha çalışmalarında yetkin mühendis sayılarında ciddi yükselişler gözlemlenirken, lise sıralarında teknolojiyle iç içe olan ve mesleğin pratikliği kapmış öğrenciler ise iş dünyasına bir sıfır önde başlıyor.
İstihdam taleplerine bakıldığında yakın gelecekte, saf bir diploma değil meslek sahibi olanların öne çıkacağı daha kalifiye çalışanlara ihtiyaç olacak. Son 15-20 yıl incelendiğinde çok değişik meslekler çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Değişiklikler bize gösteriyor ki, üretim tesislerinde ve hayatın birçok alanında insanların işini makinalar yapacak, evet bu bir anlamda bizi korkutabilir. Ancak bilmelisiniz ki, her zaman, performansı izleyen, kontrol eden, değerlendiren insana endüstride ihtiyaç var ve bu artarak devam edecek.
Endüstri 4.0 yeni üretim ve bilgi teknolojileri ile tetiklense de insan merkezli organizasyonel anlayışlar önemini korumaya devam edecektir. Dijital dönüşümün amacı insandan arındırılmış alanlar oluşturmak değil, daha çok bilgi teknolojileri kabiliyetlerinin kullanımıyla insan odaklı, bütün paydaşlara katma değeri yüksek organizasyonu ve işletmeyi oluşturmaktır. Bununla beraber Endüstri 4.0’ın hayata geçirilmesi için bilişim sistemleri, yazılım, veri bilimi gibi Endüstri 4.0 teknolojileri ve kavramları konularında kendilerini yetiştiren çalışanlar istihdam piyasasında rakiplerinin birkaç adım önünde yer alacaklardır. Bu nedenle, çalışanların bilgi sistemleri ve teknolojileri konularında yetkinliklerini artırması kritik başarı faktörüdür. Bu bağlamda; eğitim kurumlarının öğrencilerini Endüstri 4.0’ın gelişen ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirmeleri ve bu değişeme hazırlamaları Türkiye’nin Endüstri 4.0 yolculuğunda hızlı adımlarla ilerleyebilmesi için kritik öneme sahiptir.
Yapılan araştırmalara göre insanlar; okuduklarının yüzde 10’unu, duyduğu şeylerin yüzde 20’sini, gördüğü bilgilerin yüzde 30’unu, hem görüp hem duyduklarının yüzde 50’sini, gördüğü işittiği ve söylediği bilgilerin yüzde 80’ini, gördüğü, işittiği, söylediği ve dokunduğu (deneyimlediği) bilgilerin yüzde 90’ını hatırlar. Bu çalışma bize gösteriyor ki, öğrenme yöntemleri bir arada kullanıldığında ideal sürece en yakın sonucu alabiliyoruz. Bu bağlamda genel olarak eğitimde zor ulaşılan dokunmak ve deneyimlemek problemini okul içinde kuracağımız yenilikçi laboratuvarlar ve kampüs içinde kurulan ve Türkiye’de lise eğitiminde bir ilk olma özelliği bulunan Ar-Ge Merkezi içindeki Prototip Atölyesi ve Kuluçka Merkezi ile çözeceğiz.Prototip atölyesinde; Ar-Ge ve Tasarım Birimi, Üretim Geliştirme Birimi ve İmalat Birimi’nden oluşan Teknoloji Geliştirme Bölümü ile Kümelenme Birimi, Paydaş İlişkileri Birimi ve Ticarileştirme Birimi’nden oluşan İnovasyon Bölümü bulunmaktadır. Bu atölyede; tasarımların yapılarak üretimin gerçekleştireceği kartlar ve deney kitlerinin eğitimi, robotik kodlama ve temel PCB tasarımı eğitimi, çeşitli robotik workshoplar, elektronik 101 eğitimi, kodlama 101 eğitimi, üretim planlama, uygulamalı imalat ve malzeme seçimi eğitimi, 3 boyutlu katı modelleme, teknik resim ve imalat resimlerinin oluşturulması eğitimi ve CAD-CAM eğitimleri gibi yenilikçi eğitimler verilecektir.
YTÜ Maçka MTAL’de sizleri ne bekliyor?
YTÜ Maçka MTAL'de sizleri öncelikle üniversite seviyesinde İngilizce hazırlık sınıfı karşılamaktadır. Hazırlık sınıfı sonrasında ise branşlarında oldukça donanımlı Meslek Öğretmenleri tarafından verilen dersler ve YTÜ bünyesinde bulunan öğretim üyelerinin destekleri onları beklemektedir. Okulun tarihi dokusu ve müthiş atmosferine ilaveten sizler YTÜ kampüslerinden, kütüphanelerinden ve sosyal imkanlarından da faydalanabilme ayrıcalığına sahip olacaksınız. Üniversite'nin sanayi ile arasındaki iş birlikleri lise için de seferber edilmektedir. Sektörünün lider firmaları ile yapılacak protokoller ile kurulacak yenilikçi laboratuvarlarda pratik eğitimlerinizi almış olacaksınız. Ar-Ge merkezinde proje bazlı uygulamalar için çalışmalar yapacaksınız ve merkez içinde bulunan Prototip Atölyesinde projelerinizin hayata geçirilmesi için ön çalışmalar yapabileceksiniz. Böylelikle teorik eğitiminizin bu tarz çalışmalar ile pratik deneyime dönüşmesi sağlanacaktır. Bunlara ek olarak YTÜ teknopark bünyesindeki firmalar ile de iş birliği içinde olabileceksiniz. Ayrıca okul içinde bulunan öğrenci kulüplerinin yanında, YTÜ bünyesindeki öğrenci kulüpleri ile de iş birliği içinde olabilecek, ister teknik isterse de spor veya sanatsal faaliyetlerinizi hayata geçirebileceksiniz.
Son olarak burada belirtilmesi gereken konu, 78 yıllık geçmişi ve yaklaşık 20.000 mezunu ile benzerlerinin çok önünde olan lisemizden mezun olmakla birlikte YTÜ ile olan iş birliği dolayısıyla 112 yıllık tarihe ve 160.000 mezunlu bir ekosisteme dahil olacaksınız.
“YTÜ Maçka MTAL Mezunları Sektörde Yıldız Gibi Parlayacak”